Öppet helgfria vardagar 9-12 och 13-15
Ring 010-303 07 40
Hur sitter solpaneler fast?
Det vanligaste sättet att fästa panelerna är med klämmor. Men det är inte bara att sätta klämmorna var som helst på en panel, inte heller kan man använda precis vilka klämmor som helst för alla paneler. Så vad behöver installatörer ta hänsyn till när dem monterar solpaneler?
Axel Svensson
2024-01-23
Hur fästs paneler på taket?
Det finns olika sätt att få panelerna att sitta fast på taket. Montagesystemet är det som styr hur panelerna fästs. Det vanligaste i Sverige är klämmor som sitter fast i skenorna som stöttar under panelen och sedan klämmer panelen på plats. Men det finns system som använder bultar som fästs i ramen samt vissa speciallösningar.
Montering med klämmor
För varje tillverkare av paneler och av montagesystem finns det olika krav som behöver uppfyllas vid montering. Klämmorna har en viktig uppgift att hålla paneler på plats under lång tid.
Storlek av klämma
Vissa tillverkare av paneler kräver att klämman ska ha en viss storlek. Detta för att få en tillräckligt stor kontaktyta mellan klämma och panelramen så att det inte blir ett för högt tryck på för liten yta. Vanligt är att klämmorna ska vara mer än 40mm.
Undantag
Vissa paneltillverkare godkänner specifika mindre klämmor. Det ska i så fall finnas ett tilläggsdokument. Dokumentet kan vara viktigt vid framtida garantiärenden för att visa att tillverkarens anvisningar har följts trots att det inte följer då gällande installationsmanual.
Åtdragningsmoment
För varje tillverkare av klämmor finns det även anvisningar kring hur hårt klämman ska spännas. Det skiljer sig från olika tillverkare och kan vara allt från 4.5-15Nm. Att inte spänna klämman tillräckligt säger sig själv, då sitter den inte fast. Men att spänna den för hårt kan skada både klämma och panel. Spänns klämman för hårt kan den trycka ner i panelramen samt att skruven påverkas och kan skadas. För vissa montagesystem kan det även vara skenan som klämman sitter fast i som tar skada, då kan klämman trotts att den är åtspänd trilla av.
Klämzon
Varje paneltillverkare testar sina paneler för olika laster. Beroende på hur panelen är uppbyggd och vilka dimensioner panelen har så klarar den också olika tryck- och lyftkrafter. Tillverkarna anger sedan i sina manualer vad panelerna tål inom en angiven klämzon.
Exempel på klämzon
Bilden visar en panel och dess klämzoner. De röda områdena är det inte tillåtet att placera klämmorna i medans de gröna är tillåtna. Hur stora de gröna respektive röda områden är varierar beroende på tillverkare och modell av panel.
Generösare klämzoner
På bilden visas ganska snäva klämzoner. Vissa tillverkare har generösare zoner som kan användas. För några Longi modeller finns det godkända klämzoner, med olika beräknade maxlaster, mellan 150-550 mm.
Tillverkaren anger godkända klämzoner
Oavsett vilken panel så är det viktigt att hålla koll på vad tillverkaren säger. Ta alltid reda på vad som gäller för just era paneler om ni monterar, som privatperson kan man förvänta sig att de som installerar kan detta. Det är viktigt att skilja på vilken belastning som panelen klarar och vilka krafter som använts vid testning. Normalt är godkänd varaktig belastning 67% av provtyck. Dessa begrepp blandas ofta ihop.
Skador vid felaktig klämzon
Om klämzoner inte följs korrekt kan panelen ta skada. Är det för långt avstånd mellan klämmorna kan panelen svikta mellan klämmorna. Är det för långt avstånd från klämman till slutet av panelen så kan panelen svikta där istället. Både vind och snö kan påverka panelen.
Glaset spricker
Om panelen vibrerar kraftigt i vinden eller tillräckligt mycket snö lägger sig på en panel och böjer panelen så kan glaset spricka. Om glaset på en panel spricker så kan vatten sa sig in och panelen kommer tappa effektivitet.
Ramen går sönder
Skulle ramen böjas tillräckligt, eller vibrera kraftigt, kan ramens pressningar släppa och även då släppa in vatten bakom glaset. Tar sig vatten in i panelen kan bakstycket tappa sin laminering och trådarna i panelen kommer börja gå sönder.
Mikrosprickor
Även om glaset inte spricker eller ramen inte går sönder så kan panelen ta skada, utan att du ser det. Vid vibrationer eller tryck på panelen så kan panelens kiselplattor skadas. Om sprickor uppstår i kislet så kommer du inte att se det med blott ögat förrän det redan har påverkat panelen markant, även då behöver du komma ganska nära panelen för att se. För att upptäcka mikrosprickor tidigt kan man använda värmekamera på panelerna.
Fråga tillverkaren
Många tillverkare har korta klämzoner i sina manualer, oftast kan man få generösare avstånd om man frågar tillverkaren. Ta kontakt med tillverkaren av produkten och be om att få de tester som finns för olika klämzoner.
Dokumentera
Om ni får tag på klämzoner som är utanför manualen så bör dessa sparas. Skulle problem uppstå med panelerna så kan det vara ett viktigt underlag om garantier behöver användas.
Avvikelse inte godkänt av tillverkare
Om en avvikelse i klämzoner inte godkänns av tillverkaren är det antagligen av en god anledning. Skulle det inte vara några problem att frångå klämzonerna som anges i manual så kommer tillverkaren vara snabb på att godkänna det, dem vill sälja sina produkter.
Besiktning av solceller
Jämför leverantörer
Kundtjänst
Mer information
Personlig integritet
Hantera kakor
GDPR
Ändra eller avboka tid
Behöver du hitta en ny tid eller vill avboka din besiktning så kan du enkelt göra det på din personliga kundsida
Copyright © 2024 IFSEK - Institutet för Solenergikvalitet - Org.nr 559270-1949